Besluit Stichting Klaas Dijkstra Fonds

Het bestuur SKDF heeft besloten vanaf het jaar 2019 geen nieuwe aanvragen meer in behandeling te nemen. De financiële middelen van het fonds zijn langzamerhand aan het opdrogen.

SKDF houdt alleen de lopende projecten en de samenwerkingsverbanden met onderwijsinstellingen tot en met 2021 in stand.Afslag BLV - Museum Belvedere - Heerenveen 2021/2022

Vrijdag 12.11.2021 werd in de expositieruimten van Afslag BLV de tentoonstelling geopend met uiteenlopend werk van 6 talentvolle Friese kunstenaars/illustratoren, te weten:

Berber van den Brink, Douwe Dijkstra, Edith Stultiens, Mirjam van Houten, Nina Peckelsen en Paul van Dijk.

De tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen het Museum Belvédère en de Afuk, de instelling in Friesland, die zich actief inzet voor de Friese taal en cultuur.

In deze expositieruimten wordt om de 3 maanden een nieuwe tentoonstelling van het werk van jonge kunstenaars georganiseerd. De Corona-epidemie heeft in 2020/2021 echter veel roet in het museale eten gegooid in het nadeel van de kunstenaars.

De actieve inzet van het Museum Belvédère is door SKDF financieel gesteund met het bedrag van 5.000 euro.Opening tentoonstelling 'Masterminds' Universiteitsmuseum RUG

Woensdag 6 oktober 2021 om 16.00 uur wordt officieel de tentoonstelling 'Masterminds' geopend door Jouke de Vries, voorzitter College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen.

In deze vaste tentoonstelling staat het stoomkoetsje van Prof. Sibrandus Stratingh (1830) opgenomen. Het stoomkoetsje is van nog bewaard gebleven technische tekeningen nagebouwd door Anton Stoelwinder, een fijnmechanisch technisch instrumentmaker. 

SKDF heeft deze tentoonstelling gesteund met het bedrag van 47.500 euro.Tentoonstelling Scheikundige Motoren

Sinds 2018 heeft SKDF financieel de plannen van het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen gesteund om te komen tot een tentoonstelling met onder andere het academisch erfgoed van Prof. Sibrandus Stratingh (1830 - hij experimenteerde met waterstofbewegingsmobielen en een elektriseermachine - en was zijn tijd ver vooruit) en deels uit het scheikundige werk van de Nobelprijswinnaar Prof. Ben Feringa (2019 - nanotechniek). Aan de tentoonstelling is een educatieprogramma verbonden voor het basis- en middelbaar onderwijs. Het doel is jongeren te enthousiasmeren later te kiezen voor het volgen van technische opleidingen. Uiteraard past deze tentoonstelling en het doel geheel in het beleid van de Stichting Klaas Dijkstra Fonds. 

Klaas Dijkstra Techniek Prijs 2021

In het jaar 2020/2021 is de wereld, en dus ook Nederland, getroffen door een Corona-pandemie. De scholen zijn grotendeels van de tijd op last van de regering gesloten om verdere besmettingen te voorkomen. Dit geeft uiteraard gevolgen voor het benutten van de werkplaats i.v.m. het praktijkexamen op de MBO-scholen.

Het Alfa-college Groningen en het docententeam Engineering zijn ondanks deze omstandigheden toch doorgegaan met het in gang zetten van de wedstrijd voor het behalen van de Klaas Dijkstra Techniek Prijs 2021.

Op vrijdag 12 maart 2021 is de wedstrijd gehouden op het Alfa-college Groningen zonder publiek. Twee teams hebben hieraan meegedaan. Beide teams zijn samengesteld uit de verschillende vakopleidingen, zoals Elektrotechniek, Mechatronica en werktuigbouwkunde. De samenwerking in het team is heel belangrijk. Het publiek kon op afstand meekijken via een live-stream, georganiseerd door de school.

Het winnende team bestaat uit Mike Brink, Jan de Vries en Rick Prins. Hun project is het ombouwen van een Honda Dax met benzinemotor naar een elektromotor. Dit in het kader van verduurzaming en recyclen van oud materiaal. De bromfiets is namelijk in 2017 afgebrand door een kortsluiting in de spanningsregelaar. Zo hebben zij hun proeve van bekwaamheid voor de examencommissie met succes afgerond.

De toekomstplannen van het project en daarbij ook meer technische informatie kunnen gevolgd worden op hun website: www.e-hondadax.com

De Klaas Dijkstra Techniek Prijs 2021 is het geldbedrag van 1.500 euro. Zij delen de prijs.

De vakjury bestaat dit jaar uit: B. Poelstra, directeur Machinefabriek Poelstra, Groningen,

R. Boomgaarde, Vakdocent Elektro Installatie/Engineering, Alfa-college Groningen

G.J. de Roo, Inhoudelijk vakdocent en teamcoördinator Engineering, Alfa-college Groningen en voorzitter juryGered Gereedschap voor verhuurwerkplaatsen Accra, Ghana

De vakverenigingen Artisans Association of Ghana (AAG) en Maariba Artisans zetten zich in om het leven van Ghanese vaklieden te verbeteren. Beide vakverenigingen starten met twee verhuurwerkplaatsen in Accra voor timmerlieden, metaalbewerking, elektromonteurs en kledingreparatie. Voor de invulling van die werkplaatsen met de benodigde gereedschappen, naaimachines enz. is Gered Gereedschap Nederland (GGN) gevraagd te helpen. In september 2021 is GGN daarvoor met een actie gestart.

SKDF heeft deze actie gesteund met een eenmalig bedrag van 5.000 euro. 

Nil Domenech Fuertes en de strijkstok

Nil Domenech Fuertes is de winnaar van de Klaas Dijkstra Award  tijdens het Peter de Grote Festival in 2014. Door de prijs kon hij studeren aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Als aanvulling op zijn opleiding is Nil als startende zelfstandige musicus door SKDF gesteund met 2.500 euro voor de aanschaf van een strijkstof voor zijn cello. Muziek Fantastiek

In 2020 is eenmalig het project 'Muziek Fantastiek' door SKDF gesteund van Ellyne Wieringa (docent piano) en Udo Prinsen. Het bevat het maken van video's, waarbij jonge kinderen op een speelse manier kennis maken met klassieke muziek in verbinding met de natuur via tekeningen. Het doel is de video's toe te passen in het lesprogramma van de basisscholen (de doelgroep). Het project is gesteund met een eenmalige bijdrage van 1.000 euro.Innovatieprijzen Alfa-college Groningen

Op 24 juni 2019 zijn op de locatie Health Hub te Roden de SKDF-innovatieprijzen uitgereikt aan drie winnende teams leerlingen van de opleidingen Zorg en Techniek van het Alfa-college Groningen.

De Klaas Dijkstra Zorginnovatieprijs 2019 is verdeeld over 3 teams.

De eerste prijs is het bedrag van 500 euro, gewonnen door H. Woldijk, T. Steenbergen en D. Drost.

De tweede prijs is het bedrag van 300 euro, gewonnen door M. Stoppels, J. Kamstra, M. Bakker, V. Heidekamp en D. Bruggen.

De derde prijs is het bedrag van 200 euro, gewonnen door G.J. Gort, M. Franx, R. de Jong en R. Otten.

Daarnaast is de Klaas Dijkstra Zorginnovatieprijs Met Lef 2019 ingesteld en uitgereikt aan twee leerlingen, die alleen hun project op een duidelijke wijze wisten te presenteren.

RUG-project Hydro-Oxygen Bewegingstoestel

SKDF steunt de ontwikkeling, de bouw en uiteindelijk het tentoonstellen in het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen van een interne verbrandingsmotor op waterstofgas, oftewel de Hydro-Oxygen Beweginstoestel. Het gaat hier om academisch erfgoed.

In 1839 is dit toestel ontwikkeld door Professor Sibrandus Stratingh. Stratingh was zijn tijd ver vooruit. In 1839 hield hij hierover een voordracht voor het Natuurkundig Genootschap te Groningen via technische tekeningen. Stratingh zelf heeft het toestel nooit laten bouwen. Aan het einde van zijn lezing riep hij ingenieurs en instrumentmakers op zich hiermee bezig te houden.

In het jaar 2019 - 180 jaar later - gaat het Universiteitsmuseum dit project realiseren met de medewerking van de instrumentmaker, Anton Stoelwinder. De foto bij deze tekst is alvast een soort van replica. De echte gereconstrueerde motor komt in het Universiteitsmuseum. Een voor het publiek zeer aansprekend voorbeeld van waartoe ontwerp en innovatie kunnen leiden. Het draagt mede bij aan de promotie van de technische opleidingen aan de RUG.


Afslag BLV in de Heerenveense School

Het Museum Belvedère (MB) heeft in 2018 kunnen starten met een nieuwe activiteit ten gunste van jonge talenten, die afgelopen zomer afstudeerden aan de kunstacademies van Den Haag, Groningen en Enschede. MB maakt gebruik van ruimtes in de Heerenveense School in het centrum van Heerenveen onder de naam

Afslag Heerenveen - Nieuwe Oogst.

Han Steenbruggen, de conservator van MB, verzorgt samen met Ger van Dam (verzamelaar van werk van jonge kunstenaars), Hans Boer (kunstenaar en freelance tentoonstellingsmaker) en Jan Hamstra (afgestudeerd jong kunstenaar, 2017, Minerva) de selectie.

De wisseltentoonstelling is gestart met de fotografe, Laura Hospes. Gedurende november en december 2018 is werk te zien van Roos van Dijk, Jildau Nijboer en Jodidja Smalbil van de Academie Minerva Groningen; Eline van Hove van AKI, Academy of Arts & Design Enschede; en van Yuently Barbara van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst, Den Haag foto).

SKDF heeft deze activiteit gesteund met het eenmalige bedrag van 5.000 euro.Replica van Wobbe Alkema

Sinds 6 juli 2018 hangt het kunstwerk, de replica van Wobbe Alkema, in de kantine van het Entrancegebouw van de Hanzehogeschool Groningen, Zernikelaan 17. Het is de energieproeftuin, waar bedrijfsleven, studenten en onderzoekers samenwerken aan energie-innovaties.Door de week is het gebouw toegankelijk voor iedereen, die het werkstuk wil bewonderen. De replica is gemaakt door 5 studenten van de Academie Minerva: Rakshita Bhargava, Irene de Boer, Can Demren, Steven Spoelstra en Jochem van den Wijngaard. SKDF heeft dit project destijds financieel mogelijk gemaakt voor een tentoonstelling in het Museum Belvedère te Heerenveen over het Vlaams- en Nederlands Constructivisme.

Peter de Grote Festival 2018

Het Peter de Grote Festival en de Summer Academy, georganiseerd door het Prins Claus Conservatorium Groningen heeft plaats gevonden van 25 juli t/m 4 augustus 2018.

De Klaas Dijkstra Award is dit jaar gewonnen door de 18-jarige pianist Carlos Julian Fernandez Bollo uit Spanje (Galicië). Hij kan door de prijs de Bachelor-opleiding gaan volgen aan het Prins Claus Conservatorium.


KLAAS DIJKSTRA FIJNMECHANICA PRIJS 2018

Maandag 9 juli 2018 zijn o.a. de diploma's uitgereikt aan de MBO-2 leerlingen Fijnmechanische Techniek aan de Friese Poort Centrum te Drachten. De Klaas Dijkstra Fijnmechanica Prijs 2018 is gewonnen door Baris Yildiz.

De prijs is 500 euro. Mocht de prijswinnaar na het behalen van zijn diploma MBO-2 besluiten binnen twee jaar nog een extra vakopleiding te willen volgen, dan financiert SKDF nog eens extra eenmalig deze opleidingskosten tot maximaal 250,- euro.